FOOD FOR THOUGHT---喜多由(きたよし)/自由が丘

喜多由(きたよし)/自由が丘


学校帰りに近所のお好み焼き屋によって、友達とワイワイ楽しく鉄板を囲んだ思い出は誰にでもあるはず。そんなお好み焼き屋には、たいてい名物おばちゃんがいて、たくさんの顔馴染みが集う。そんな古き良き昭和の時代を彷彿とさせる、“ザ・お好み焼き屋”がすっかりおしゃれなショッピング街となった自由が丘のど真ん中で、昔と変わらずみんなを笑顔にしてくれる。2階の入口へ続く階段では、行く度に顔を変えるポスター(演劇系)の数々が出迎えてくれ、店内に入ったとたん目に入る著名人らのサイン色紙。演劇関係の人がよく集うと聞いたような気もするが、記憶は定かでない。でも、これらを見るにそれも納得。店内はいたってシンプルな座敷席とテーブル席が並ぶ、いわゆる“お好み焼き屋さん”。「常夏娘が微笑むビールのポスター」が一昔前から張ってありそうな、とでも言えばイメージをつかんでもらえるだろうか。リラックスしてテーブルの鉄板を囲み、ヘラを動かしつつ話に花をさかせるにはピッタリの場所。正直、至ってシンプルで、近所にありそうとも言える庶民的なこの店(もちろん特筆する部分は多いが)。しかし、時間帯によっては空席がない(1階まで続く行列を見ることもあり)ほどの人気。何故に行列まで!?数十年も昔から衰えない人気の一番の秘密は、人々をホッとさせるその変わらない姿勢にあるのかもしれない。


料理:4/5
テーブルで自ら焼くスタイルなので、鉄板奉行の方は出番です。大きなカップに大盛入ってくるタネは、柔らか過ぎずもっちりし過ぎず、程よい調合でとても焼き易い。一番の山場の、“ひっくり返し”も上手くいく。全体的にさっぱり味の京風で、メニューには定番物だけでなく、変りダネメニューもあり。個人的なお気に入りは、さっぱり味の香り高き“しそ梅天”。その他“ニラ豚天”や“ガーリック天”“納豆餅チーズ”などなど。もんじゃメニューやタコステーキなどの一品料理も豊富。


値段:5/5
庶民派には嬉しい、千円以下が肩を並べるメニュー。さらに!月〜土曜までのランチタイムには、ブタ天、イカ天、タコ天が食べ放題 + ドリンクかかき氷で驚きの¥1,000!!腹ペコ達よ、汗を拭って鉄板上で格闘だ!


サービス:3/5
いたって庶民的。若い店員さん達は気さくに対応してくれる。が、なんといってもおばちゃんの人が良さそう。一度声をかけたことがあるが、ニコニコして、懐かしい日本のおばちゃん。


雰囲気:3/5
学生、社会人、家族連れ。そう、いろんな人が集う、全くもって至って普通の近所にありがちなお好み焼き屋の客層そのもの。ご近所さんっぽい人もいれば、自由が丘でお買い物帰りのような人もいる。そしてみんなが楽しそうにヘラを動かしてます。それは説明の必要がない、“日本のお好み焼き文化”そのもの。


喜多由(きたよし):
http://r.tabelog.com/tokyo/rstdtl/13017717/

Kitayoshi (Jiyugaoka)

In Japan, almost everyone has fond memories of their local okonomiyaki shop. Most often operated by a vociferous older woman, it's the kind of place where familiar faces get together. It was with shock the other day in the heart of uber trendy Jiyugaoka that I found such an okonomiyaki shop. The stairway to the second floor entrance was lined with various theatrical posters and upon entering the shop my eyes were drawn to the multitude of autographs of coloured paper covering the walls. Now I recall that this place is well known to the theater community. The interior boasts nothing out of the ordinary, a row of tables next to a row of Japanese zaseki. This is the perfect place to sit down around the grill, display your deft spatula skills and let the conversation start flowing. To be perfectly honest, this place is very simple (though not without its specialties) however it is often the case that the line up extends out the door. What makes the crowds march to this place in such numbers? Most likely the friendly neighborhood feel that puts the customers at ease. This place brings the goodness of the past to today.

Food: 4/5
As with almost all okonomiyaki you cook the food by yourself on the grill at your table so leave the cooking to whoever is most experienced. The ingrediens are provided in a large cup and are fairly easy to make. Pour onto the grill and watch for that ever important climactic point where you are ready to flip the bubbling mass. With everything from standard favorites to garlic, leek and even the infamous natto this place provides you with everything you could ask for from okonomiyaki. In addition there are other side menu items such as monjayaki, or taco steak.

Price: 5/5 With a menu full of items less than 1000 yen almost anyone can afford to eat without concern for finances. On top of the everyday great prices is the Saturday, Sunday all you can eat, drink buffet for 1000 yen. Freaking cheap!

Service: 3/5
Nothing out of the ordinary. Though the young staff don’t quite do the same justice as the outspoken older lady behind the counter does.

Atmosphere: 3/5 Students, company employees and families alike can be found here. Really it is no different than other okonomiyaki shops.













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